Proiectul “Electric Bike – Pedalam prin sate” care consta in promovarea potentialului ecoturistic al zonelor prin crearea unui concept nou de vizita turistica concretizat prin punerea la dispozitia turistilor a unui sistem de bike sharing prin instalarea unor statii electrice de incarcare (standuri de andocare si incarcare) dotate cu biciclete electrice.

Standurile de andocare dotate cu biciclete electrice vor fi amplasate in teritoriile celor 3 GAL-uri partenere, astfel incat sa permita o mai buna mobilitate locala si sa ofere acces la obiectivele de interes turistic din teritoriile aferente. Accesul la sistemul astfel creat va fi asigurat in mod gratuit, fara a fi percepute taxe.

Scopul proiectului este de a creste vizibilitatea zonelor aferente Grupurilor de Actiune Locala partenere prin intermediul utilizarii noilor tehnologii, contribuind crearea unei identitatii turistice specifice fiecarei zone si cresterea notorietatii. Astfel, dezvoltarea gradului de cunoastere a zonelor turistice de catre populatie poate duce la majorarea numarului de turisti care pot alege ca destinatie de vacanta una din zonele ocupate de teritoriile GAL-urilor partenere.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
:

  • consolidarea capacitatii echipei de proiect si stimularea implicarii comunitatii in identificarea si valorificarea resurselor turistice;
  • realizarea unui sistem de bike sharing prin oferirea de echipamente de buna calitate iubitorilor de miscare în aer liber;
  • achizitia unei licente pentru o aplicatie sistem sharing biciclete – necesara pentru utilizarea bicicletelor (contine aplicatie de administrare, aplicatie utilizator final si aplicatie turistica);
  • realizarea a 3 evenimente de promovare, cate 1 eveniment pe teritoriul fiecarui GAL partener;
  • realizarea unui site comun de prezentare a proiectului si de promovare a teritoriilor GAL-urilor partenere;
  • realizarea unui film de prezentare a proiectului si de promovare a teritoriilor GAL, precum si postarea acestuia pe site-ul web comun al proiectului si pe site-urile proprii ale fiecaruia dintre cele 3 GAL-uri partenere, publicarea unui articol in presa regionala in care va fi prezentat proiectul;
  • realizarea unui album foto digital comun al proiectului, precum si realizarea a cate 5 exemplare tiparite pentru fiecare GAL.

Scopul si obiectivele proiectului de cooperare, impreuna cu obiectivele formulate in SDL aferente GAL-urilor partenere (respectiv dezvoltarea durabila a zonelor prin imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor prin sustinerea dezvoltarii infrastructurii de baza, imbunatatirea serviciilor publice locale, imbunatatirea infrastructurii sociale, conservarea mostenirii rurale si a traditiilor locale, dezvoltarea turistica a zonei, cresterea atractivitatii teritoriului GAL), se regasesc in urmatoarele prioritati de dezvoltare ale UE:
P6: Promovarea incluziunii sociale, a reducerii saraciei si a dezvoltarii economice in zonele rurale (prin faptul ca actiunile de proiect au impact asupra dezvoltarii si promovarii turismului local, implicand dezvoltarea locala in general).
Mobilitatea durabila reprezinta una dintre provocarile actuale cu care se confrunta societatea, transportul rutier fiind unul din principalele cauze ale poluarii atmosferice si ale emisiilor de gaze cu efect de sera. Poluarea are un impact negativ asupra biodiversitatii. Pe langa poluare atmosferica si emisii de CO2, poluarea fonica este din ce in ce mai mare. Mobilitatea durabila presupune dezvoltarea unor strategii care sa stimuleze trecerea la moduri de transport mai curate si mai durabile, printre care folosirea vehiculelor electrice. Bicicletele electrice ofera posibilitatea utilizatorilor de a imbratisa cu mai mult entuziasm pedalatul/mersul pe bicicleta, facilitand parcurgerea distantelor mai lungi si urcarea mai usoara a pantelor. Faptul ca pedalatul pe o bicicleta electrica necesita mai putin efort fizic in comparatie cu pedalatul pe o bicicleta clasica ofera posibilitatea folosirii acestora de catre mai multe categorii de persoane.
Incalzirea globala si schimbarile climatice sunt in atentia tuturor, fiind vazute ca niste probleme esentiale pentru dezvoltarea durabila. In acest context, al „durabilitatii”, reducerea consumului de energie si, mai exact, reducerea emisiilor de CO2, reprezinta elemente importante.
Utilizarea bicicletelor electrice contribuie la fiecare dintre cele cinci obiective stabilite în strategia de transport „Catre un sistem de transport durabil: Sprijinirea cresterii economice într-o lume cu emisii reduse de carbon”, respectiv:

  • 1. Competitivitate si productivitate,
  • 2. Schimbari climatice,
  • 3. Sanatate, securitate si siguranta,
  • 4. Calitatea vietii
  • 5. Egalitatea de sanse.

Printre obiectivele generale ale proiectului regasim:

  • imbunatatirea calitatii aerului;
  • introducerea în cultura locuitorilor a unui nou mod de transport ecologic, rapid si ieftin;
  • promovarea unui stil de viata mult mai sanatos, prin efortul fizic realizat;
  • implementarea unui nou mod de petrecere a timpului liber cu cei dragi;
  • promovarea teritoriilor GAL, transformarea acestora in spatii sustenabile, unde accentul se pune pe durabilitatea sociala si pe calitatea vietii;
  • sprijinirea turistilor dornici de a vizita atractiile turistice din zona etc.