Necropola hallstattiană de la Cerneți
Situl se compunea dintr-un număr neprecizat de morminte tumulare. În anul 1977, cu ocazia lucrărilor de extindere ale serelor CAP-ului, au fost descoperite mai multe piese din bronz,precum şi morminte tumulare de incineraţie aparţinând epocii Hallstatt, care au fost distruse în totalitate.
Adresa: Sat Cerneti, Comuna Simian, Situl arheologic se află lângă serele fostului CAP, la circa 250-300 m sud-est de satul Dudaşul Cerneţiului şi pe malul drept al râului Topolniţa.
Mănăstirea Cerneți
Mănăstirea Cerneți este un așezământ monahal aflat în localitatea cu același nume din județul Mehedinți. Mănăstirea din satul Cerneți, cu hramul „Sfânta Treime” și „Cuvioasa Mare Muceniță Anastasia Romana”, a fost reactivată ca mănăstire de maici în urma ședinței de lucru a Consiliului Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, din data 16 decembrie 2004.
Adresa: Sat Cerneti, Comuna Simian, in centrul satului
Biserica Sf. Nicolae
Biserica a fost construită între anii 1784-1794. Lucrările au fost începute de Radu Plesoianu și Stoian Dimitrie, biserica fiind zidită până la ferestre. „Nedându-le mâna a mai lucra”, după cum arată pisania, biserica a rămas neterminată și pustie. Construcția a fost terminata de Ion Glogoveanu, sfințirea având loc la 30 septembrie 1794. Biserica are hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Ierarh Spiridon. A jucat un rol important și în dezvoltarea învățământului mehedințean, pe lângă ea funcționând o școală.
Adresa: Sat Cerneti, Comuna Simian, in centrul satului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula Tudor Vladimirescu este un monument istoric datat din 1800 aflat pe teritoriul satului Cerneți, comuna Șimian care i-a aparținut lui Tudor Vladimirescu.
Adresa: Sat Cerneti, Comuna Simian, „Dealul Gârdanului”, în fostul sat înglobat Piatra Albă
Cula Nistor
Cula Nistor este un monument istoric datat din 1800 aflat pe teritoriul satului Cerneți, comuna Șimian care i-a aparținut căpitanului de panduri, Nistor.
Adresa: Sat Cerneti, Comuna Simian, „Dealul Gârdanului”, în fostul sat înglobat Piatra Albă
Manastirea Gura Motrului
Manastirea Gura Motrului a fost fondata initial de Cuviosul Nicodim, la sfarsitul secolului XIV. Cuviosul Nicodim a ridicat aici un schit de lemn, constituit dintr-o mica Biserica si cateva chilii.
Adresa: Sat Gura Motrului, Comuna Butoiesti
Conacul Radutestilor
Conacul Radutestilor este locul în care s-a născut, a copilărit și a revenit de câte ori vremurile i-au permis, Constantin Rădulescu Motru – filosof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru, academician și președinte al Academiei Române între anii 1938-1941. Conacul există și astăzi, cu foișorul său și cu două construcții auxiliare. O inscripție pe o cruce de la biserică amintește de fostul președinte al Academiei Române și director al Teatrului Național din București (1918): „Constantin Rădulescu-Motru este geniul acestui meleag. E cinstea noastră și a întregului neam“.
Adresa: Sat Butoiesti, Comuna Butoiesti
Biserica Cuvioasa Paraschiva
Sub păstorirea preotului Ilie Dumitrescu s-a clădit din zid de cărămidă pe locul unei bisericuţe vechi această biserică cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de către credincioşii satului Buiceşti. În anii primului război mondial, cotropitorii au folosit ca grajd de cai biserica, iar după trecerea urgiei, s-au făcut reparaţii şi s-a resfinţit sfântul locaş de către protoiereul iconom, Ştefan Pârligras, ca delegat al Preasfinţiei Sale Vartolomeu, episcopul Olteniei.
Adresa: Sat Buicesti, Comuna Butoiesti
Biserica de lemn
Biserica de lemn din Butoiești, Mehedinți, a fost ridicată în 1821 în partea de jos a satului, în cătunul Popești. Această mică biserică de țară, în marginea de sus a cătunului, cu poartă și prilaz de lemn, cu intrarea pe sub coroanele de tei bătrâni, cu cimitirul plin de cruci vechi din jurul ei, formează împreună un ansamblu specific pentru arhitectura sacrală locală și regională.
Adresa: Sat Buicesti, Comuna Butoiesti
Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”
Biserica satului Ruptura a fost construită/sfințită la 7 ianuarie 1807 de d-lor Mihai Avrămescu, Ion Ruptureanu și Dumitrașcu Ruptureanu (Catagrafia mănăstirilor și bisericilor din Mehedinți, 30 martie 1840). A fost biserică de lemn, pe proprietate megieșească, probabil reparată sau reconstruită, tot din lemn, în 1881-1882 pe cheltuiala comunei și cu ajutorul altor câtorva sate vecine. Biserica era așezată pe temelie de zid, tencuită la interior și exterior, acoperită cu “blane de copaciˮ. A fost pictată de zugravul Iordache Coșoveanu, care și-a încheiat munca la 13 noiembrie 1882. A fost reparată în 1935, astfel că în 1941 se afla în stare bună. Era asigurată de primăria comunei.
Adresa: Sat Ruptura, Comuna Voloiac
Casa de lemn Tâțână Pătroi si Casa de lemn Ioana Găină
Adresa: Sat Ruptura, Comuna Voloiac
Casa Ion Chircu
Adresa: Sat Sperlesti, Comuna Voloiac
Casa de lemn Ion Moraru
Adresa: Sat Titirigi, Comuna Voloiac
Biserica „Înălțarea Domnului”, Casa Dumitru Turcu si Casa Dumitru Hârșovoiu Biserica de lemn „Sf. Voievozi”, Casa Ion Nica, Casa de lemn Vasile Turcu
Adresa: Comuna Voloiac
Castrul roman de la Hinova
Pe teritoriul acestui castru s-a descoperit un important tezaur ce conține piese din aur.
Adresa: Sat Hinova, Comuna Hinova, lângă pichetul grănicerilor
Brazda lui Novac
Brazda lui Novac este de fapt un şanţ deosebit de mare (14 metri lăţime şi 3 metri adâncime) care se întinde de lângă localitatea Hinova, din judeţul Mehedinţi, până aproape de Brăila. „Acest şanţa a fost săpat prima dată de către împăratul Traian, la dimensiuni mai mici, şi adus la dimensiunile cunoscute astăzi, de către împăratul Constantin cel Mare. S-a dorit iniţial să fie pe lângă un obstacol în calea populaţiilor migratoare şi o graniţă a Imperiului Roman mai ales începând cu împăratul Constantin cel Mare.
Adresa: Sat Hinova, Comuna Hinova, se continuă spre Livezile, Șimian, Bălăcița și Orevița Mare
Situl arheologic de la Ostrovu Corbului
Este un sit arheologic pluristratificat cu niveluri de locuire datând din neolitic, culturile Vinca-Dudeşti şi Cernavodă, eneolitic, cultura Sălcuţa, epoca bronzului timpuriu, cultura Coţofeni şi Glina, prima epocă a fierului şi La Tène.
Adresa: Sat Ostrovu Corbului, Comuna Hinova
Biserica „Sf. Mucenic Gheorghe”
Adresa:Sat Hinova, Comuna Hinova, centrul satului
Cod contract:
• C1930B197I01144000027 / 09.02.2022 GAL Ținutul Vinului
• C1930B229I01142700027 / 09.02.2022 GAL ADA Kaleh
• C1930B228I01142700027 / 09.02.2022 GAL Platoul Mehedinți
Sursă finanțare:
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Axa LEADER, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, sM 19.3 B.
• GAL Ținutul Vinului
158.736,90 eur
• GAL ADA Kaleh
199.821,21 eur
• GAL Platoul Mehedinți
199.821,21 eur
• Valoare totală proiect
558.379,32 eur
© 2024 All Rights Reserved.